(φωτογραφία: caramdir)
Έλαια λαµβανόµενα από τον ελαιόκαρπο µόνο µε µηχανικές µεθόδους ή άλλες φυσικές επεξεργασίες µε συνθήκες που δεν προκαλούν αλλοίωση του ελαίου, και τα οποία δεν έχουν υποστεί καµία άλλη επεξεργασία πλην της πλύσης, της µετάγγισης, της φυγοκέντρισης και διήθησης.
Τα έλαια αυτά κατατάσσονται στην αναλυτική ταξινόµηση µε τις ακόλουθες ονοµασίες :
α) Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Παρθένο ελαιόλαδο του οποίου η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφραζόµενη σε ελαϊκό οξύ, δεν υπερβαίνει τα 0,8 g ανά 100 g και τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, όπως τα οργανοληπτικά, είναι σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα για την κατηγορία αυτή.
β) Παρθένο ελαιόλαδο
Παρθένο ελαιόλαδο του οποίου η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφραζόµενη σε ελαϊκό οξύ, δεν υπερβαίνει τα 2 g ανά 100 g και του οποίου τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως τα οργανοληπτικά, είναι σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα για την κατηγορία αυτή.
γ) Ελαιόλαδο λαµπάντε
Παρθένο ελαιόλαδο του οποίου η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφραζόµενη σε ελαϊκό οξύ, υπερβαίνει τα 2 g ανά 100 g και του οποίου τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα για την κατηγορία αυτήν.